In Canada, practica anumitor ocupatii este reglementata prin lege, fiind necesara o autorizare pentru a putea fi profesate. Fiecare provincie are propria sa organizare a ocupatiilor. Spre exemplu, inginerii, medicii, dentistii, avocatii, etc., vor trebui sa obtina autorizare pentru a-si putea practica ocupatia lor.

Autorizarea se acorda de catre asociatiile profesionale ocupationale din provincia in care solicitantul isi are domiciliul si isi va practica meseria. Obligatia de autorizare a studiilor o au atat absolventii canadieni cat si emigrantii cu drept de rezidenta in Canada. In vederea obtinerii dreptului de practica, rezidentii nou sositi in Canada vor urma cativa pasi pentru a obtine autorizare pentru ocupatia proprie.

In general, aceasta autorizare consta in echivalarea studiilor si a experientei de munca acumulata in tara de origine. Asociatiile pot solicita sustinerea unui examen suplimentar sau in unele situatii chiar completarea studiilor printr-un curs canadian de perfectionare. Dupa autorizare, rezidentii se inscriu in asociatia/ liga profesionala a provinciei respective.

Dupa obtinerea vizei de rezidenta de la autoritatile canadiene, biroul nostru va poate indruma spre institutia de autorizare a ocupatiei dumneavoastra si va va oferi si alte recomandari specifice practicarii profesiei dumneavoastra in Canada.

 

Echivalarea unei ocupatii

National Occupational Classification este sistemul utilizat de catre Guvernul Canadei de a clasifica locurile de munca (ocupatiile) pe teritoriul Canadei. Locurile de munca sunt grupate de acest sistem in functie de tipul activitatii, aptitudini, pregatire, experienta necesara si obligatiile pe care le presupune. Sistemul utilizeaza coduri formate din 4 cifre pentru fiecare ocupatie reglementata. Daca o persoana doreste sa aplice pentru programul de emigratie, trebuie sa verifice in acest sistem categoria si codul ocupatiei sale.

Categorii:

Nivel 0: locuri de munca in management (posturi de conducere, ex. manageri)

Nivel A: locuri de munca profesionale (diplome universitare, ex. ingineri, medici)

Nivel B: locuri de munca tehnice si meserii calificate (pregatire profesionala, ex. mecanici)

Nivel C: locuri de munca intermediare (pregatire specifica meseriei, ex. soferi, bucatari)

Nivel D: munca necalificata (ex : personal de curatenie)

 

Observatie. Nivelurile C si D nu sunt eligibile pentru sistemul EXPRESS ENTRY.

Va puteti califica doar cu nivelurile ocupationale 0, A si B.