Guvernul canadian modifica in permanenta programele de emigrare pentru Canada pentru a face procesul de emigrare cat mai rapid si eficient. In acest scop, au fost introduse recent mai multe proceduri si programe noi de emigrare. Astfel, cererile de emigrare pentru Canada ce mai demult erau procesate in cativa ani, acum sunt finalizate in 6 -10 luni.

Canada ofera multe rezidentilor acceptati pentru emigrare, iar pentru a obtine acest drept, unui candidat i se cere o anumita pregatire, educatie, cunostiinte de limbi straine, o anume experienta de munca, dar si o suma necesara pentru parcurgerea intregului proces de emigrare.

Ce imi poate oferi Canada daca emigrez:

 

Joburi bune, conditii excelente de munca, salarii competitive

Canada ofera un nivel excelent de salarizare. Spre exemplu, un inginer este retribuit in medie cu 90.000 CAD/an, un medic 220.000 CAD/an, un profesor 75.000 CAD/an, un strungar 30 dolari/ora, un mecanic auto 25 dolari/ora, un instalator 35 dolari/ora, etc.

Contractul de munca – Ca regula generala, in Canada salariatii lucreaza sub prevederile unui contract angajator-angajat ce se aplica in mod identic tuturor salariatilor ca mod de acordare a beneficilor. In companiile ce au un sindicat al salariatilor, contractul se negociaza de sindicat in numele tuturor salariatilor. Salariatul care a lucrat cel putin un an de zile fara un contract specific cu firma angajatoare se considera salariat permanent. Un salariat care lucreaza sub 30 ore saptamanal devine salariat permanent part-time dupa implinirea unui an de munca.

Dreptul la concediu platit – Orice job in Canada ofera un minim de 2 saptamani de concediu platit. Desi legea impune acest plafon, este uzual ca firmele canadiene sa mareasca durata concediului platit in functie de vechimea salariatului, competente sau din alte considerente.

Sarbatori legale platite – In Canada, salariatii beneficiaza de o multitudine de sarbatori nationale in decursul unui an, ce sunt platite conform legii canadiene, printre care: New Year’s DAY, Good FriDAY, Victoria DAY, Canada DAY, Labour DAY, Thanksgiving DAY, Remembrance DAY, Christmas DAY, Boxing DAY. Salariatii beneficieaza de acest drept indiferent de tipul contractului de munca, daca lucreaza full-time sau part-time, permanent sau limitat, cu exceptia anumitor profesii unde este necesara munca pe perioada sarbatorilor (ex. bucatar), caz in care aceste categorii trebuie sa fie retribuite cu 150% din salariul obisnuit.

 

Sistemul social canadian

Numeroase topuri si clasamente internationale denumesc Canada o tara de invidiat, considerata pe buna dreptate, unul din locurile cele mai bune de trait din lume. Anumiti indici sociali din tratatele ONU clasifica de asemenea Canada pe primele locuri la nivel mondial din punct de vedere al calitatii vietii. Unul din cei mai importanti indici este sistemul social din Canada, un sistem extraordinar de performant si bine pus la punct, calculat sa asigure un nivel de viata acceptabil, ce acopera o gama larga de situatii, nevoi si cazuri sociale. Iata cateva componente ale acestui sistem:

Sistemul medical – Este un sistem accesibil oricarui cetatean canadian sau rezident permanent, prin servicii medicale, indiferent ca este angajat sau nu in momentul respectiv. Asigurarea medicala este gratuita, iar serviciile medicale sunt situate la cel mai inalt standard de calitate si competenta. Canada are un sistem de sanatate foarte avansat, spitale si clinici spatioase, dotate cu tehnologie de ultima ora, personal medical de cea mai inalta calificare si servicii de ingrijire la domiciliu.

Ajutoare sociale – Aceste ajutoare se acorda oricarui rezident permanent cu vechime de minim 3 luni in Canada, iar cuantumul este calculat in functie de numarul de persoane al familiei. Pentru a obtine acest ajutor de la stat, rezidentul trebuie sa demonstreze prin chitante, ca a cheltuit sumele de bani cu care a venit in Canada ca emigrant.

Ajutorul de somaj – Orice persoana care a fost incadrata intr-un job si care si-a platit cotizatiile de somaj poate beneficia de ajutorul de somaj in Canada. In general, plafonul ajutorului de somaj este situat la valoarea de 55% din venitul brut, obtinut in ultimele 6 luni de munca.

Plata chiriei – Un alt ajutor social important asigurat de guvernul canadian este subventia lunara a chiriei rezidentilor care au venituri lunare sub un anumit plafon si cel putin un copil in intretinere.

Ajutor pentru gradinita – Subventia pentru gradinita poate fi obtinuta pentru copii cu varste pana la 9 ani. Suma va trebui platita in avans, daca subventia nu a fost inca aprobata in momentul inscrierii copilului la gradina.

Alocatia pentru copii – Alocatia de stat pentru copii se plateste pentru fiecare copil cu varste intre 0 si 6 ani. Aceasta alocatie este un ajutor oferit pentru toti cetatenii, rezidentii permanenti sau temporari care traiesc in Canada si este de 100 dolari lunar.

Indemnizatia de maternitate – Statul canadian garanteaza dreptul la concediul de maternitate platit al tuturor mamelor incadrate in munca. Pentru a beneficia de acest ajutor social, trebuie sa fi lucrat minim 600 de ore in ultimul an calendaristic.

 

Educatie

Sistemul educational canadian este foarte complex si organizat.

Scolarizare – Pentru copiii intre 6 si 16 ani scoala este obligatorie. Sistemul educational din Canada este gratuit pana la colegiu si accesibil tuturor rezidentilor permanenti. Cursurile se tin de luni pana vineri, 6 ore pe zi. Ca rezident, beneficiati de scolarizare gratuita pentru copii, de conditii bancare rapide de finantare a studiilor si de finantare a diferitelor cursuri post universitare de specializare si beneficiati de programe gratuite de reconversie profesionala. Studiile universitare sau la colegiu sunt contra cost, insa exista acces facil la creditare. Banca nu ii refuza nici unui student creditul pentru studii, garantat guvernamental.

Siguranta copiilor – Canada pune mare accent pe siguranta copiilor. Copiii cu varsta pana la 12 ani au nevoie de supraveghere permanenta. In toate orasele Canadei exista centre speciale de supraveghere a copiilor, care pe langa educatie ofera si supraveghere in timpul in care parintii se afla la serviciu. Copiii pana la 6 ani pot fi lasati in aceste centre, in functie de varsta.

 

Locuinte

In Canada este disponibila o gama foarte larga de locuinte, atat de inchiriat cat si de cumparat.

Exemple: Camerele pentru inchiriere sunt de obicei incluse intr-o casa sau apartament, avand anumite dotari cum ar fi bucataria sau baia comuna. Studiourile sunt in general garsoniere sau mici apartamente pentru o persoana. Pot avea baie sau acces la o baie comuna. Apartamentele sunt in general locuinte cu 2-3 dormitoare, avand in dotare un living, o bucatarie si minim un grup sanitar. Duplexurile sunt casele cu 2 apartamente simetrice distincte s.a.

Chiriile locuintelor – variaza extrem de mult, in functie de zona, provincie sau oras, vecinatati, vechimea si starea imobilului sau de alte conditii. Chiria pentru o camera mobilata poate ajunge la cca. 300-400 dolari pe luna, chiria unui apartament la cca. 700-1000 dolari si chiria lunara pentru o casa poate fi de 1300 dolari sau mai mult. In suburbiile marilor orase, chiriile sunt mult mai accesibile si proprietarii mai flexibili.

Utilitati gratuite – Canada are resurse naturale imense. Din acest motiv, in anumite zone (de exemplu in Toronto), cheltuielile de intretinere (curent electric, gaze, incalzire, apa, canalizare) sunt atat de ieftine incat nu se iau in considerare. De exemplu, la inchirierea unui apartament, chiriasul va achita doar chiria, fara cheltuielile de intretinere (va plati doar abonamentele de tv, cablu, telefonie etc.)

 

Respectarea legilor canadiene

La sosire in Canada, trebuie sa cunoasteti legile canadiene.

Ce este interzis sa faceti in Canada ?

 • Este ilegala conducerea unui autovehicul fara permis de conducere, fara inregistrare si asigurare.
 • Este ilegala conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice.
 • Soferul si toti pasagerii trebuie sa poarte permanent la drum, centura de siguranta.
 • Bebelusii si copiii foarte mici trebuie plasati in scaune corespunzatoare.
 • Copiii sub 12 ani nu pot fi lasati singuri acasa, sau sa aiba grija de copiii mai mici.
 • Toti copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 16 ani trebuie sa mearga la scoala.
 • Fumatul nu este permis in cladiri federale, in lifturi, pe linii aeriene, in mijloacele de transport in comun, in banci, magazine, restaurante si alte locuri publice.
 • Persoanele cu varsta sub 18 ani nu au voie sa cumpere si sa consume bauturi alcoolice.
 • Este ilegala folosirea bataii, lovirea sotiei sau a copiilor, in casa sau in public.
 • Este ilegala folosirea, cumpararea sau vanzarea drogurilor sub orice forma.
 • Este ilegal de a face orice fel de remarci sexuale sau avansuri persoanelor straine care nu le accepta.
 • Este o infractiune foarte grava incercarea de a corupe un ofiter de politie.