Canada este o monarhie constitutionala si o democratie parlamentara cu un sistem federal de guvern parlamentar, bazat pe traditii democratice solide. Sistemul politic din Canada este derivat din modelul Westminster al Marii Britanii.

Partidul politic care castiga alegerile federale are cei mai multi membri si creeaza guvernul federal. Liderul sau devine primul-ministru al Canadei. Partidul care se situeaza al doilea in alegeri devine partid oficial de opozitie. Rolul partidului de opozitie este de a aduce critici constructive guvernului.

Canada are astazi patru partide politice importante. Partidul Liberal a format guvernul Canadei pentru cea mai mare parte a secolului al XX-lea. Actualul guvern a fost constituit de Partidul Conservator, infiintat prin fuziunea Partidului Progresist Conservator si a Aliantei Canadiene. Dintre partidele majore, Partidul Nou Democrat este partidul federal cel mai de stanga, promovand politici social-democrate. Blocul Québécois promoveaza independenta provinciei Québec.

Canada este alcatuita din zece provincii si trei teritorii. Provinciile au propriile guverne si au un grad mare de autonomie fata de guvernul federal, in timp ce teritoriile sunt mai mult controlate si dependente de guvern. Guvernele provinciale coordoneaza majoritatea programelor sociale canadiene, precum sistemul medical, educatie, asistenta sociala si colecteaza venituri fiscale mai mari decat cele ale guvernului federal.

Guvernul federal poate initia anumite programe nationale, dar la care provinciile pot opta sa nu participe. Guvernul federal face plati de egalizare pentru a asigura standarde de viata si impozitare uniforme intre provinciile mai bogate si cele mai putin bogate.